Koska kannattaa vaihtaa talvirenkaisiin?

. Halvat renkaat

Kuulostaa melko yksinkertaiselta kysymykseltä, mutta monet ihmiset joutuvat silti talven yllättämiksi kesärenkaat. Tämä osoittaa, että ajoitusta on joko vaikea suunnitella tai ennustaa. Oikea aika on tietysti juuri ennen talviolosuhteiden saapumista. Talviolosuhteisiin ei liity vain lunta tai jäätä vaan myös pakkaset. Useimmat eivät ymmärrä, että talvirenkaat ovat parempia kuin kesärenkaat heti, kun lämpötila laskee alle nollan.

https://youtu.be/DWK0O3XWocE

Kesärenkaat toimivat huonosti talvella, koska niitä ei ole suunniteltu talvisiin olosuhteisiin. Kesärenkaiden kumiseos kovettuu lämpötilan laskiessa. Kova rengas vaikuttaa heikentävästi kitkaan ja siten pitoon. Tämä vaikeuttaa riittävän pidon saamista kylmissä lämpötiloissa eikä rengas mahdollista riittävää jarrutusmatkaa. Tästä syystä tarvitset talvirenkaita jo pakkasten saapuessa. Lumen odottaminen ennen renkaiden vaihtoa on vaarallista, ja todennäköisesti et myöskään onnistu ennustamaan sitä oikein, koska lumi sataa yleensä ilmoittamatta.

On parempi vaihtaa renkaat joko sen kuukauden perusteella, jolloin ensilumi yleensä sataa, tai sitten lämpötilan mukaan. Lämpötila on yleensä tarkempi ja helpompi seurata. Se helpottaa ennustamista ja varmistaa, että talvirenkaat ovat asennettuna autoosi ennen lumen saapumista. Talvirenkaiden tyyppi, nastarenkaat tai nastattomat talvirenkaat, saattaa myös vaikuttaa siihen, milloin renkaat kannattaa vaihtaa. Nastarenkaisiin liittyy rajoituksia liittyen siihen, koska ne aikaisintaan saa asentaa ja milloin ne on viimeistään taas poistettava autosta ja korvattava kesärenkailla.

Jos sinulla on nastarenkaat ja suunnittelet ajomatkaa toiseen maahan, on tärkeää tarkistaa kohdemaan säädökset. Esimerkiksi Saksassa nastarenkaat eivät ole sallittuja. Saatat saada mojovat sakot ja joutua vaihtamaan ne nastattomiin renkaisiin ennen kuin pääset jatkamaan matkaa. Jos siis aiot ajaa Saksaan, on parempi vaihtaa nastattomiin talvirenkaisiin jo ennen matkaa. Ne saattavat olla itse asiassa riittävän hyvä valinta myös omalla asuinalueellasi. Ne eivät ole yhtä hyviä jäällä kuin nastarenkaat, mutta muuten yhtä hyvat.

Lisätietoja talvirenkaista saat verkkosivuiltamme osoitteessa : https://vianor.fi/