Parempaa Vakautta Uusilla Iskunvaimentimilla

valtuutettu huoltoliike

Autosi iskunvaimentimet tulee vaihtaa, erityisesti jos niitä ei ole vaihdettu samanaikaisesti. Iskunvaimentimien käyttöikä on noin 80 000 km, joten kun alat lähestyä 65 000 km rajaa, kannattaa tarkistaa ne vuosittain. Koska iskunvaimentimia on neljä, huonojen iskunvaimentimien vaikutuksiin kannattaa kiinnittää huomiota niin kauan kuin kaikkia neljää ei ole vaihdettu.

Huonot iskunvaimentimet heikentävät auton suorituskykyä ajettaessa. Iskunvaimentimien tehtävä on absorboida tien epätasaisuudesta aiheutuva energia, olipa kyseessä sitten töyssy tai kuoppa. Jos autossa on huonot iskunvaimentimet, auto pomppii vaikuttaen negatiivisesti ajomukavuuteen. Auto, joka pomppii tai alkaa huojua, on vaikeampi hallita, joten vaikutukset eivät rajoitu ajamisen mukavuuteen vaan myös liikenneturvallisuuteen.

Iskunvaimentimet tehtävä on myös työntää renkaita tien pintaa vasten, jotta varmistetaan mahdollisimman suuri kontaktipinta ja siten pito. Tämä on tärkeää ohjattavuuden ja hallittavuuden kannalta mutta myös jarrutuksissa. Ilman tätä renkaisiin kohdistuvaa painetta jarrutusmatka olisi pidempi. Pidempi jarrutusmatka aiheuttaa huomattavasti enemmän onnettomuuksia. Renkaiden kuluminen on myös epätasaista, minkä vuoksi renkaat on vaihdettava ennenaikaisesti.

On olemassa muutamia helppoja tapoja tunnistaa, että iskunvaimentimet on vaihdettava. Yksi merkki on, jos havaitset öljyvuodon renkaat lähellä. Öljyn vuotaminen voi johtua siitä, että iskunvaimentimien venttiilit vuotavat. Toinen tapa on asettaa painoa pyörän päälle ja nähdä, miten se reagoi, kun poistat painon. Jos se palautuu takaisin ja pysähtyy, iskunvaimennin on hyvässä kunnossa. Jos se taas jää pomppimaan ylös ja alas, iskunvaimennin tulee vaihtaa. Voit myös ajaa huoltoasemalle tarkastuttamaan iskunvaimentimien kunnon.

Parasta on tehdä kuntotarkastus, jossa tarkistetaan paitsi iskunvaimentimet myös muut autosi tärkeät toiminnot. Näin varmistetaan, että autosi on hyvässä kunnossa ja voit jatkaa ajamista turvallisesti. Jos jotain on vaihdettava, saat asiasta tiedon ja pystyt ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin.

Lisää vinkkejä iskunvaimentimista saat verkkosivuiltamme osoitteessa Vianor

https://youtu.be/epO4EHpeVIA